O nas

Jesteśmy rodzinną palarnią kawy

która może was wprowadzić w świat pełen wspaniałych zapachów, niepowtarzalnych smaków i wyjątkowych aromatów.  Stawiamy przede wszystkim na jakość, dlatego cały czas kontrolujemy proces “przemiany” zielonego ziarenka w „czarne złoto”- naszą kawę. 

Pracujemy na małym, rzemieślniczym piecu, w którym do chłodzenia ziaren wykorzystuje się zimne powietrze. Chcemy wydobyć i zatrzymać w kawie jak najwięcej substancji aromatycznych, które stworzą pobudzający napój, pozwalający rozkoszować się pełną gamą smaków.  Jest o co walczyć, ponieważ w procesie palenia zostaje uwolnionych około 800 olejków eterycznych.

Selekcja

Zielone ziarna poddajemy ręcznej, starannej selekcji, aby otrzymać jak najlepszy produkt. Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami, jednocześnie ciągle poszukując nowych, ciekawych produktów.

Palenie

W procesie palenia kawy najważniejsze jest dobranie odpowiedniej temperatury oraz długości prażenia ziaren. Jest to niezbędna umiejętność, która pozwoli wydobyć z kawy pożądane nuty kwiatowe, cytrusowe, czekoladowe, korzenne…

Możemy wyróżnić cztery stopnie palenia:

Jasne, nadające łagodny smak i orzeźwiający, lekko cytrusowy aromat, ziarna zachowują swoją naturalną kwasowość.

Średnie, pozwalające wydobyć słodszy smak, zrównoważony aromat i kwasowość, pojawia się goryczka.

Średnio ciemne, niweluje kwasowość, pojawia się goryczka, smak i aromat zyskują na intensywności.

Ciemne, uwydatnia mocny posmak goryczki, pozbawia goryczki, zmniejsza się zawartość kofeiny.

Chłodzenie

Aby zatrzymać wszystkie szlachetne substancje w kawie, po wypaleniu chłodzimy ją natychmiast zimnym powietrzem.

Pakowanie

Następnie kawa „odpoczywa” a finalnie zostaje zapakowana w torbę z wentylem, aby uwalniane gazy mogły swobodnie wydostać się na zewnątrz.