która może was wprowadzić w świat pełen wspaniałych zapachów, niepowtarzalnych smaków i wyjątkowych aromatów. Stawiamy przede wszystkim na jakość, dlatego cały czas kontrolujemy proces “przemiany” zielonego ziarenka w „czarne złoto”- naszą kawę.
Pracujemy na małym, rzemieślniczym piecu, w którym do chłodzenia ziaren wykorzystuje się zimne powietrze. Chcemy wydobyć i zatrzymać w kawie jak najwięcej substancji aromatycznych, które stworzą pobudzający napój, pozwalający rozkoszować się pełną gamą smaków. Jest o co walczyć, ponieważ w procesie palenia zostaje uwolnionych około 800 olejków eterycznych.
Zielone ziarna poddajemy ręcznej, starannej selekcji, aby otrzymać jak najlepszy produkt. Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami, jednocześnie ciągle poszukując nowych, ciekawych produktów.
W procesie palenia kawy najważniejsze jest dobranie odpowiedniej temperatury oraz długości prażenia ziaren. Jest to niezbędna umiejętność, która pozwoli wydobyć z kawy pożądane nuty kwiatowe, cytrusowe, czekoladowe, korzenne…
Możemy wyróżnić cztery stopnie palenia:
Aby zatrzymać wszystkie szlachetne substancje w kawie, po wypaleniu chłodzimy ją natychmiast zimnym powietrzem.
Następnie kawa „odpoczywa” a finalnie zostaje zapakowana w torbę z wentylem, aby uwalniane gazy mogły swobodnie wydostać się na zewnątrz.